Επιδείνωση στην αγορά εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Επιδείνωση στην αγορά εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 7242/09.3.2010

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Συνεχής καταγράφεται η αύξηση των ποσοστών των ανέργων, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο ένας στους τέσσερεις εργαζομένους στην πόλη είναι σήμερα άνεργος.

Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε μέτρα που προβλέπεται να πλήξουν ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία της αγοράς. Η δραματική μείωση των αποδοχών των πολιτών που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα,  προβλέπεται να μειώσει σημαντικά την αγοραστική τους δύναμη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που σημειώνονται στις επιχειρήσεις ( όπως για παράδειγμα με το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ), δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση, οδηγώντας σε κλείσιμο περισσότερες επιχειρήσεις, με επακόλουθο την αύξηση των ποσοστών των ανέργων και την μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών ακόμα περισσότερο.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποια είναι τα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης που προβλέπεται να λάβει η κυβέρνηση για τη ουσιαστική στήριξη της αγοράς εργασίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Α'

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Β'